Yeni aldığınız veya uzun zamandır kullanmakta olduğunuz araçlarınız için bakım periyotları ve bazı küçük kontroller hem sizi ekonomik bir yükten kurtarabilir hem de aracınızın motor ömrünü ve performansını arttırır. Bakım yaptırmak için her otomobilin kendine özel fabrika tarafından belirlenmiş periyotları vardır. Bu periyotlar içinde aracınızın bakımlarını hiç geciktirmeden ve ihmal etmeden yapmak en mantıklısı olacaktır. Ancak aracınızın bu periyotlar dışında kendinizde bakım ve kontrollerini sağlamanız mümkündür. Hem de tamamen ücretsiz!
Kendi otoparkınızda veya hemen evinizin önünde yapacağınız kontroller ile doğru araç bakımı sağlayabilmek için aşağıdaki maddeleri dikkatlice inceleyin ve uygulayın.
Her ay en az bir kez yakıt almak için durduğunuz bir akaryakıt istasyonunda veya uzun yolculuklardan önce, sadece aracınızın kaputunu açarak motordaki yağ ve soğutma suyu seviyelerini hem motor sıcak durumda iken, hem de motor soğuk durumda iken kontrol etmek önemli bir noktadır. Sıvı kontrollerini nasıl yapacağınız ve kontrol edilecek sıvıların motor üzerindeki yeri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için “Aracımda Hangi Sıvıları Kontrol Etmem Gerekiyor?” yazımızı okuyabilirsiniz. Düşük sıvı ve yağ seviyeleri kontrol edilmeden bırakılır ve bu şekilde araç çalışmaya devam ederse büyük problemlere yol açabilir. Kontrol etmeden yola çıktığınızda aracınızın ne gibi sorunlar ile karşılaşacağını öğrenmek için “Aracımı Yağsız Çalıştırırsam Ne Olur?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Motorunuzda bulunan hava filtresi, motorunuza giren temiz havayı düzenleyen ve partikülleri dışarıda tutmaya yardımcı olan bir aksamdır. Hava filtrenizin düzgün olarak çalıştığından ve görevini yaptığından emin olmanız, yakıt verimliliğinizi arttırabilir, emisyonunuzu azaltabilir ve motor ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir. Bunu sadece kaputu açarak bile kontrol edebilirsiniz. Hava filtresini nasıl kontrol edeceğinizi ve nasıl değiştirebileceğinizi öğrenmek için “Hava Filtresi Nerede?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Aracınızın en temek organlarından biri olan lastikler bu bakım ve kontrol periyotlarında sizin ilk odak noktalarınızdan biri olmalıdır. İyi ve bakımlı lastikler hem sürüş güvenliğinizi arttıracak hem de aracınızın yakıt verimliliğini arttırmakta yardımcı olacaktır. Aracınızda mutlaka bir yedek lastik bulundurun ve lastik basıncını kontrol etmek için bir lastik basınç ölçer cihazı edinebilirsiniz.
Aracınız üzerindeki sinyalizasyon birimlerinin her birinin düzgün bir şekilde çalışması önem arz eder. Çoğu zaman yanmayan bir sinyal, ampulü patlamış bir stop veya çalışmayan geri vites lambanız gözden kaçabilir. Ayda bir kere kendinizi karşıdan görebileceğiniz bir cam, ayna vs. gibi bir konuma aracınızı park edin. Aracın tüm far, sinyal ve lambalarını kontrol ederek, yanıp yanmadığını kontrol edin. Stop lambalarının, arka sislerin, geri vites lambasının yanıp yanmadığını kontrol etmek için aynı konuma aracınızı tam tersi şekilde yanaştırabilir veya bir arkadaşınızdan yardım alarak bu aksamların da çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
Aracınızda bulunan motor yağı birçok işleve hizmet eder. Araç motorundaki hareketli parçaları yağlar, sızdırmazlık sağlar, motorun aşınarak ısınmasını engeller, aşınma ve yıpranmayı azaltır ve motor korozyonunu önlemeye yardımcı olur. Motor yağını temiz tutmak iyi bir motor sağlığı sürdürebilmek için önemlidir. Aracınızda ne tür yağ kullandığınıza bağlı olarak motor yağınızı ve yağ filtrenizi her 3 ayda bir değiştirmeniz gerekebilir.
Motorunuzdaki yağa benzer bir şekilde şanzıman yağı, şanzımanın içerisindeki tüm hareketli parçaların düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olan sıvıdır. Aracınız ister otomatik şanzıman isterse manuel şanzıman olsun, maliyeti yüksek olan şanzıman tamir ve değişim maliyetleri ile karşı karşıya kalmamak için, üreticinin belirttiği periyotlarda şanzıman yağınızın kontrol edilmesi ve gerekli ise mutlaka değişmesi gerekmektedir.
Aracınızda bulunan radyatör, motorunuzun soğuk kalmasını ve düzgün çalışmasını sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Soğutucu sisteminizin düzenli olarak kontrol edilmesi, yıkanması, içinde birikerek soğutma sıvınızı kirletebilecek maddelerden kurtulmanıza yardımcı olarak radyatörünüzün uygun bir seviyede doldurulabilmesine de olanak sağlayacaktır. Soğutucunuzun ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini öğrenmek için “Aracımda Hangi Sıvıları Kontrol Etmem Gerekiyor?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bujiler
Motorunuzda bulunan bujiler, aracınıza güç veren yakıt ve hava karışımını ateşlemek ile görevlidir. Bujilerinizde problem var ise ve düzgün çalışmıyorsa, motorunuz güç kaybedecek ve olması gereken kapasitede çalışamayacaktır. Aracınızın motor performansında bir kayıp olduğunu veya düşüş yaşandığını hissederseniz, sorun bujilerde olabilir. Düzenli kontrolünün sağlanması ve gerekli ise değiştirilmesi önerilir.
Bir lastik parçası olarak görünse de aracınızda bulunan V Kayışı hidrolik direksiyon pompanız, klima kompresörünüzün ve çevresel aksamlara güç-hareket vererek aracınızın çalışmasını sağlar. Kayışta yıpranma, aşınma veya deformasyon olmadığından emin olmak için, V kayışınızı görsel olarak bir fener yardımı ile kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Ön camınızda bulunan cam sileceklerinin yılda bir kez veya etkinliğini kaybettiğinde değiştirilmesi gereklidir. Kış aylarında, şartlara uygun kış silecek lastiklerinin takılması da mantıklı bir çözümdür. Buz oluşmasını ve sileceklerin donarak camınıza yapışmasını ve yıpranmasını önlemek için karlı ve soğuk havalarda aracınızın sileceklerini kaldırmanız önerilir.
Aracınızdaki akü otomobilinizin çalışması için en önemli etkenlerden biridir. Bir otomobil aküsü, araçtaki marş motorunun, motor ve diğer elektronik aksamlar için gerekli olan enerjiyi ve elektrik akımını sağlar. Aşırı sıcaklıklar akünün performansını etkiler. Bu nedenle düzenli pil testleri, akü voltaj ölçümleri düzenli yapılması halinde akünüzün verimli kullanılması açısından önemlidir.
Mevsimsel olarak nerede yaşadığınıza, bulunduğunuz iklime ve hava şartlarına bağlı olarak, lastiklerinizi soğuk, yüksek nemli, karlı ve yağmurlu aylarda kış lastiği veya kar lastiği ile değiştirmeniz önerilir. Hava sıcaklığı sürekli düşük derecede veya sıfırın altında kaldığında, kış/kar lastikleri dışındaki lastiklerdeki lastik bileşenleri sertleşir. Bu durum fren mesafenizi arttırırken sürüş güvenliğinizi olumsuz etkiler. Yol tutuş performansı ve aracın çekiş gücünü de olumsuz olarak etkilemektedir. Kış lastikleri soğuk havalarda yumuşak kalabilme, karlı, ıslak veya kaygan zeminlerde güvenli sürüş, yol tutuş ve frenleme kabiliyetine sahiptir.
Motor bileşenlerinizin ve radyatörünüzün donmasını engellemek için, radyatörünüzdeki antifriz seviyesini ve derecesini kontrol etmeniz önerilir. Genelde soğutma suyunuza %50 oranında antifriz karşımı en ideal öneridir.
Belirtmiş olduğumuz bu bakım programlarına düzenli bir şekilde bağlı kalmak, kontrollerinizin ve yaptıklarınızın notlarını tutmak, aracınızın ömrünü uzatmaya yarayabilir, oluşabilecek arızalara ve pahalı onarım masraflarına karşı önlem almaya yardımcı olur.